dimarts, 17 de desembre del 2013

Una esquerda, una fissura de llum

Anònim
Projecte: Escales la Granja, Toledo
Dimensions: 400 m²
Autors: Elías Torres i Jose Antonio Martínez Lapeña
Any: 2000

Els centres històrics de moltes ciutats afronten el problema de fer compatible el trànsit de vehicles i vianants. 
A Toledo, el primer gran pas donat per solucionar aquesta dificultat d'accés al casc històric de la ciutat ha estat construir un pàrquing per 400 vehicles al Passeig de Recaredo i una escala mecànica adjacent, que permet la connexió peatonal amb la part elevada de la ciutat. 

Les escales comencen el seu ascens després de passar per sota de les fonamentacions de la muralla medieval, les quals s'han conservat íntegrament. Aquest ingrés és la nova porta d'accés a la ciutat, una alternativa a les de Bisagra i Cambrón. 
Encastades a la muntanya, els sis trams d'escales formen una ziga-zaga que permet adaptarse a la topografia i evitar la sensació vertiginosa en veure els 36 metres de desnivell. 
La tonalitat ocre del formigó escollit ajuda a integrar la intervenció i formar part del nou horitzó Toledà, com una construcció medieval més. 

El mecanisme d'ascens es recolza en unes fonamentacions de formigó que es transformen en mur de contenció a un dels seus costats, embolicant als vianants per donar continuïtat al pendent del pujol. El sostre no segueix exactament la inclinació natural del terreny, ja que s'ha elevat lleugerament per donar la sensació d'acompanyar la pujada de les escales, des de les quals s'albira la Vega del Tajo i la nova part de Toledo. Aquesta obertura, observada des de la distància, es converteix en el gest més reconeixible d'aquesta obra: una bretxa, una fissura de llum, un doll de llum a la cara externa de la ciutat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada