dissabte, 25 de gener del 2014

Direcció única, múltiples recorreguts

Passatges bcn 
Projecte: Passarel·la Simone de Beauvoir
Autor: Feichtinger Architectes
Localització: París, França
Any: 2006

Un pont és l'obra més funcional de l'arquitectura, la més útil, però amaga infinitat de solucions que han anant dotant d'usos al simple fet de passar. 

La nova passarel·la respon a la necessitat de proveir al riu Sena d'un paper urbà central, com passa al cor de París. Situat a la concatenació dels passejos sobre els molls i les ribes que comunica l'esplanada de la Biblioteca Nacional de França amb el nou parc de Bercy i, limitat pels dos ponts relativament distants de Tolbiac i Bercy, el Sena forma aquí una gran superfície d'aigua. Per no envair aquest espai excepcional de París, la passarel·la franqueja el riu i les seves ribes en un sol tiratge, sense cap pilastra intermèdia. 

El pont, amb una longitud total de 304 metres, està compost pel tram central que franqueja el riu i de dues passarel·les laterals que creuen les vies. 
A la part central, la trobada de les dues corbes forma una lent que constitueix una plaça pública única, suspesa enmig del riu. És una tribuna privilegiada per als espectacles sobre l'aigua. En marcar la simetria, la lent representa l'element estable i regulador del paisatge on s'ofereix una vista panoràmica sobre el París històric i els ravals de l'est. La part inferior, constitueix una gran plaça de 12m d'ample i 65m de longitud que incita al ciutadà a fer un alt en el camí. Aquest espai està animat per instal·lacions temporals, quioscs o llibreters... sempre protegits pel pis superior.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada