diumenge, 22 de març del 2015

L'escala del buit

Rik Van Lent
Victoria Baux/AFP
Sally Crane/Doha News
Sally Crane/Doha News

Passatges bcn

Projecte: East-West | West-East
Autor: Richard Serra
Localització: Reserva Natural Brouq, Qatar.
Any: 2014

Enmig del desert de Qatar, a la reserva del Brouq, més o menys a 60 km de la capital Doha, hi ha un lloc àrid però no pobre, aïllat però no inassolible, remot però no irreal on quatre escultures de Richard Serra s'aixequen cap al cel. Es tracta de quatre plaques d'acer, dos de 14 metres i altres dos de 16 metres que es distribueixen al llarg d'un quilòmetre: East-West/West-East.

L'espai és el punt de partida de Richard Serra, el seu art es desenvolupa al voltant de formes físiques i geomètriques que seccionen i abasten el paisatge. Ell idea construccions minimalistes que exploren les relacions entre plens i buits, entre matèria i aire. En aquestes escultures pensades per al desert crea un punt de referència visual en una àrea que abans era plana i nua; canvia la percepció d'un lloc gran que ja no és tan gran ni tan buidat, que ja no sembla estendre's cap a l'indefinit. Les plaques de metall atrapen la mirada, la guien d'una a una altra i d'aquesta altra a la següent.

Les plaques d'acer no tindran sempre el mateix aspecte: ja ha començat el procés d'oxidació que transformarà el fosc grisenc característic d'aquest metall en un color vermellós de sorra i argila. Aquestes escultures intentaran integrar-se amb l'ambient amagant els seus reflexos freds sota aquesta capa opaca, estaran allà, rígides i orgulloses, com a testimonis del pas del temps. Serra desitja que l'obra de procedència humana es barregi amb la naturalesa. Aquestes làmines, que són com pilastres, com reis sense fi, miren cap al futur deixant petites històries i les seves contínues transformacions. Semblarà que estiguessin allà des de sempre, des de fa una eternitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada